Zeefdruk wat is dat?

Zeefdruk is een directe druktechniek, waarbij de inkt door een gedeeltelijk open en gedeeltelijk ondoordringbaar gaas wordt gedrukt op het te bedrukken object. De benodigde druk wordt geleverd door een kunststof strip (de zogenaamde rakel) die over het gaas wordt bewogen. Zeefdruk wordt gebruikt om vlakke artikelen te bedrukken. Voor artikelen met een bepaalde ronding zoals emmers wordt gebruik gemaakt van rondzeefdruktechniek.

Toepasbaarheid

Met de juiste drukinkt of pasta is met de zeefdruktechniek bijna elk materiaal te bedrukken. Bijvoorbeeld ronde emmers of glazen flessen. Hout kan prima worden bedrukt met deze techniek. Wij bedrukken bijvoorbeeld roerhoutjes, wijnkisten , maar ook voor het bedrukken van een houten bakfiets draaien wij onze hand niet om.

Geschiedenis

De zeefdruktechniek komt uit Japan, waar de sjabloondruktechniek werd verfijnd door, in plaats van brede verbindingen van het sjabloonmateriaal te laten bestaan, haar of zijde te gebruiken. Hierdoor konden veel fijnere ontwerpen worden gedrukt zonder plekken die opgevuld moesten worden.
De Japanners Yuzensai Miyasaki (1654-1736) en Zisukeo Hirose (1822-1890) worden wel beschouwd als de uitvinders van de Yuzendruk en Katagamisjablonen. Deze zogenaamde haarsjablonen werden vooral toegepast in de textielindustrie. Het is ontstaan doordat de Japanse keizer geborduurde kleding alleen aan hoger geplaatsten toestond. Gewone mensen mochten alleen eenvoudige kleding dragen. Yuzensai heeft hier met de zeefdruk techniek een einde aan gemaakt.
Het eerste patent op de zeefdruktechniek werd op 11 juli 1907 aan Samuel Simon uit Manchester (Verenigd Koninkrijk) verleend.

Foto’s

Bent u opzoek naar meer informatie over een andere druktechniek tampondruk of Digitale druk Of wilt u graag een offerte Offerte aanvragen
Zeefdrukken van potlodenGeautomatiseerd bedrukken van potloden of pennen door middel van zeefdruk
Zeefdrukken van emmers
bedrukken van zwarte emmers
Emmer bedrukt resultaat